top-image

A napokban beszélgettünk immáron a kibővült szervezői csapat - Éva, Gyopi és Anikó - arról, hogy a Natúr kosár főképp arra tanít, hogy a változások természetszerűek, mindig változik valami, és büszkék lehetünk arra, hogy több, mint két éve töretlenül megyünk előre, tesszük a dolgunkat hétről-hétre. A kezdetek óta sok-sok változáson mentünk keresztül, de sosem adtuk fel, átgondoltuk, alkalmazkodtunk, mert hittünk és hiszünk ebben az egészben....

Natur_kosar_közösség.jpg

Hiszünk a helyi, kis közösségek erejében, hiszünk az egyszerű dolgokban, hogy a gazdák termékei a lehető legrövidebb úton jussanak el a fogyasztókhoz. Hiszünk a közvetlen kapcsolatok erejében, hogy egy bizalomra épülő együttműködés képes felülírni az éppen aktuális szabályokat. 

A változásokról, melyek az elmúlt két évet végig kísérték kiderült, hogy mindig jót tett, jó irányba vitte a Natúr kosarat,és mivel mindenhová követtek minket a vásárlók, valószínűleg azt mutatja, hogy jó felé haladunk és értékes számukra amit nyújtunk.
Január elejétől ismét változik valami, megszűnik Szegediék XI.kerületi boltja, ahonnan a hetente leadott rendeléseket hol Éva, hol Anikó hozta el, mikor kinek fért bele az idejébe, vagy esett éppen az útvonalába. A hír hallatán elsőre felmerült a kérdés, hogyan tovább.... hol fogjuk átvenni az árut. Nagyon hamar jött a válasz a gazda részéről, januártól kiszállítják a rendeléseket. És mivel egyre több bevásárló közösség, szatyor, batyu, vagy épp kosár-közösség keresi, kereste meg őket látják, hogy ez a jövő szerves része lesz, és sokkal inkább számíthatnak ezekre a kis közösségekre, mint egy bizonytalan forgalmú piacra, vagy boltra. 
Natur_kosar_rendeles.JPG
Örülünk, hogy részesei lehetünk ezeknek a változásoknak, hogy egyre többen értik, hogy hazai terméket fogyasztani, magyar gazdától vásárolni nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem a saját és gyerekeink egészsége, jövője miatt is az. 
Köszönjük az egész évi együttműködést, kívánunk mindenkinek békés, boldog karácsonyt, a jövő évre pedig a sok finomságon kívül még több közös, közösségi programot. 
Mi itt leszünk :)
Szeretettel: Anikó, Éva és Gyopi
adventi_3.jpg

 

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Régóta nem jelentkeztünk friss hírekkel, pedig mozgalmas volt a nyár is, az ősz is, ám mostanra sok újdonsággal rukkoltak elő a gazdák, vagy éppen új kézműves termékekről adhatunk hírt, így ezeket egy csokorba gyűjtve osztjuk meg Veletek. 

Elsőként a Buckaméhészet új termékeit szeretnénk bemutatni, amelyet saját fogyasztásra, mint egészséges finomság is ajánlunk, valamint a közelgő ünnepekre remek ajándék lehetőség ínyenc családtagoknak, barátoknak. A kép alatt részletes leírás található a Buckaméhészet gazdáinak szavait tolmácsolva: Bucka édességek.jpg

Egészséges csemege a Buckaméhészet kínálatában - 4 elem CSOKI MÉZ

TŰZ-chilis, LEVEGŐ- levendulás, VÍZ - borsmentás, FÖLD - szegfűszeges

" Mivel nem vagyunk egyformák, ezért arra gondoltunk, hogy négyféle hangulatban, négyféle ízesítéssel, az erős Tűz, a könnyed Levegő, a nyugodt Föld, és a mozgékony Víz ízeivel olyan választékot kínálunk, amelyben mindenki megtalálja az egészséges és a számára legkedvesebb hangulatot.

Azt gondoltuk valami különleges csemegét kínálunk idén télire. Mi lenne, ha két, igazán finom és egészséges ételt társítanánk? Két olyan ételt, amelyek arra vártak, hogy végre találkozzanak? 
A holland kakaó magas kakaóvaj tartalma és az akácméz lágysága tökéletes harmóniában egészítik ki egymást. A különleges íz mellett a két összetevő egészségre gyakorolt hatása egyedülálló kombinációt alkot. 
A kakaóról megjelent számos tudományos közlemény összefoglalja azokat a jótékony hatásokat, amelyek mögött megalapozott vizsgálati eredmények állnak. A jól ismert antioxidáns tulajdonság segít az idegek védelmében és a jó idegállapot fenntartásában. Támogatja a sejtek energiaközpontjainak, a mitokondriumoknak a képződését, így hozzájárul az aktív élethez szükséges mindennapi energiához és a testsúly szabályozásához. Csökkenti az allergiás reakciókat és a gyulladást. Az utóbbi 12 évben elvégzett közel hetven klinikai vizsgálat eredményei szerint a kakaó segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az érfalak védelmében, és a koleszterinszint csökkentésében.
A méz antioxidáns hatása szintén jól ismert és cukor helyett alkalmazva segít a fogyásban. A baktériumok szaporodását gátló hatása révén támogatja az immunrendszerünket. A nyálkahártyákon, így például a bélfalon is, enyhíti a gyulladásos tüneteket.
Két ilyen pompás étel találkozása vajon milyen ízt ad? Magunk is meglepődtünk, hogy mennyire harmonikusan illeszkedik egymáshoz ez a két ősi étel. "

 Bucka mézek lekvárok.jpg

A csomagban az isteni 'Vörös október' névre hallgató lekvárunk van, ami csipke, birs + körte mézes kombója 

Szeretnénk bemutatni Mihálka Klári termékeit, a Natúr kosár rendszeres vásárlójaként tudtuk meg tőle, hogy Cilu álma néven készít különleges, vagy épp hagyományos ízvilágú lekvárokat, szörpöket, csatnikat.

sütivarázs-lekvár-680x441.jpg

Elkészült a honlapja is, amelyen minden információ megtalálható, rendelési lehetőség ott közvetlenül van Kláritól, erre is van mód, de ha szeretnétek a kosaras rendeléssel együtt is átvehető.

szedres-levendula-680x441.jpg

A szörpök már a legutóbbi alkalommal felkerültek a rendelési listára, azonban mivel Klári Érden lakik, így bátran keressétek termékeit közvetlenül. 

Az ősz színei, ízei mellett remek közös programban volt részünk, nevezetesen szappant készítettünk Kata segítségével. A szombat délelőtti foglalkozásról egy hangulatkép, ne tévesszen meg senkit, azért mert keverőtálak, botmixerek, lábasok és sütiformák láthatóak, tényleg szappant készítettünk :)

 Közös kép.jpg

További fotók, ötletelés adventi időszakról, közös program lehetőségekről egy következő bejegyzésben adunk hírt.

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Bár az idei tél hosszú volt, sokáig tartott míg a veteményesben elkezdődhettek a tavaszi munkálatok, pár hete azonban szinte berobbant a nyár, és a Nap immáron folyamatosan érleli a friss zöldségeket, a tavasz első gyümölcseit. 

újhagyma.jpg

zöldbab.jpgFenti képen újhagyma, ezen a képen zöldbab, hetek múlva már ez is érik

Tavaly nyáron sok zöldséget hoztunk Pázmándról helyi gazdáktól, nem lesz ez másképpen idén sem, de addig is, míg onnan ismét megoldható a szállítás, és lesz akkora mennyiség, amiért érdemes útnak indulni keresni kezdtünk még egy zöldséges gazdát, ahonnan az idény zöldségek elérhetőek és a szállítást is meg lehet oldani.

Zsámberger Szilvia ceglédi őstermelőt egy gazdapiacon ismertük meg, beszélgetésünk alatt hamar kiderült, hogy nem idegen nekik a bevásárló közösségbe szállítás, mivel a Csömöri Éléskamrába is rendszeresen visznek termékeket, így nyitottan fogadták megkeresésünket. Hetente 1-2 alkalommal járnak a fővárosba, ez alkalommal meg tudják oldani a szállítást is. 

wekerlei piac.jpgSzilvia a Wekerlei piacon

Még ugyan nem szabadföldi szamóca, de fóliában nevelkedve, fokozatosan szoktatva a meleg napokhoz már elérhető a tavasz első finom gyümölcse:

szamóca.jpg

Előtérben a rebarbara, háttérben a zöldborsók, melyeknek termése hamarosan nálunk is kapható lesz. 

rebarbara háttérben borsó.jpg

Szilviáék gazdasága ember léptékű családi vállalkozás, sokféle zöldséget termelnek, de mindenből csak annyit, amennyivel elbírnak, amennyit közvetlen értékesítésben el tudnak adni a vásárlóknak. Azokból az alapanyagokból, amelyekből nagyon sok terem, vagy mégsem fogy el Szilvia lekvárokat, zöldségkrémeket, szörpöket készít. 

Húsvét után bővült a termelői áruk köre Szegedi Károly és felesége Klárika, valamint a náluk dolgozó családtagok által,  saját üzemükben mesterséges adalékoktól és tartósítószerektől mentesen, hagyományos ízesítéssel és eljárással készülő füstölt árukkal. Harmadik generációs családi vállalkozás, Karcsi bácsi és Klárika a második, de már kinevelték a következő generációt, akik ott vannak velük az üzemben, a feldolgozás során és a piacokon is, ahol árusítanak. 

Szenvedélyük és hitvallásuk az egészséges, hazai termékek elérhetősége, ennek viszik jó hírét termékeikkel. Mivel ők mindig sertéssel foglalkoztak, így ezen a területen teszik le asztalainkra a füstölt finomságokat. 

Szegediné Klárikáról és kínálatukról egy piaci kép: 

Szegediék.jpg

Szeretnénk még pár mondatot megosztani, melyet egy nemrég bemutatott film kapcsán olvastunk, és mellyel teljes mértékben egyetértünk. A film címe: Kísérleti egerek vagyunk?, mely egy dokumentumfilm, amit már játszanak hazai mozik is, a fő vezérelve a filmnek a génmódosított élelmiszerek még nem ismert hatása az emberekre, emberiségre

Jean-Paul Jaud francia dokumentarista rendező ezt válaszolja a riporter néhány kérdésére:

"Mit tehetnek a civilek?
– A vásárlásunkkal szavazunk, mi döntjük el, hogy kinek adjuk a pénzüket. Mi döntjük el, hogy a felelőtlen multiknak adjuk-e a pénzünket, vagy azoknak, akik tiszteletben tartják az ökoszisztémát. Nem is kell, hogy lakosság zöme megtegye ezt, elég, ha 5-10 százalék teszi meg, és ez máris megváltoztatja a dinamikát.

Tehát mindennek az alapja a tudatos vásárlás?
– Természetesen. Ez a legfőbb fegyver, mert mi magunk vagyunk a fegyver. A másik legnagyobb fegyver a kommunikáció. A sajtó felelőssége óriási, ezekről a dologról beszélni kell, mert a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

Az utolsó pillanatnál tartunk: vagy cselekszünk, vagy eltűnünk a Föld színéről Ha betiltanák most a génmódosított élelmiszereket, mi történne a gazdaságban?
– Megszűnne az élővilág gyilkolása. Ha az élővilág eltűnik, eltűnünk vele együtt mi is.
  
– De újra kellene tanulni és alkalmazni sok mindent, ami időbe telik…
– De mi a jobb? Tanulni, vagy eltűnni a Föld színéről? Nincs más választásunk: vagy cselekszünk, vagy eltűnünk a Föld színéről.

– Számítanak a kis lépések is, vagy csak a politikai változásoknak van hatásuk?

– A kis lépések jól tudnak működni, el kell kezdeni, nincs más választásunk. Kell, hogy működjön, arra vagyunk kényszerítve, hogy fellépjünk mindez ellen, és a politikusok fognak minket követni. Ha a döntéseinkkel és a pénzünkkel rákényszerítjük őket, akkor kénytelenek lesznek követni minket."

Mi, a Natúr kosár bevásárló közösség alapítói, szervezői közel két éve kezdtük ezeket a kis lépéseket, akkor döntöttünk úgy, hogy ami tőlünk telik megtesszük azért, amit helyi és civil szinten tenni lehet. Hisszük, hogy ezek a kis lépések is fontosak, hogy minden egyes lépés sokkal több, mintha nem tennénk semmit a saját és családunk egészségéért, gyerekeink jövőjéért. 

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Szép havas a táj, didergősek a reggelek, de kosarainkban télen sem kell nélkülözzük a sok egészséges, házi, termelői finomságot. 

A választékban már ősz óta fent lévő házi müzli csak természetes alapanyagokból készül, pirított mandula, kókuszreszelék, zabpehely és házi virágméz.

müzli foto.JPG

A nyár ízei lekvár formájában általában a még nyár, ősz folyamán beérett és eltett gyümölcsökből kerül az üvegekbe, vagy ha alkotójuk kellően bátor és kísérletező, így olyan finomságokat is fogyaszthatunk, mint citruslekvár, narancslekvár, téli lekvár és máklekvár. 

A téli lekvár gondolata a készítő fejében úgy állt össze, mint az őszi lekvár, ám mivel az a készlet már kifogyott számba vette mi az, ami télen is elérhető alapanyag. "...nagyon jó minőségű almához és körtéhez jutottam, valamint sok-sok akciós narancs került a kosaramba Almát, körtét próbáltam a garázsban teleltetni, de nem nagyon akarózik nekik, így inkább megcsináltam.

Ami izgalmasabb volt, az aszalt sárgabarackkal ízesített sárgadinnye lekvár sikerén felbuzdulva, ezt is szerettem volna cukor nélkül készíteni, valamilyen aszalt gyümölccsel édesíteni, most aszalt szilvára esett a választásom. Pikáns, nem túl édes és nagyon finom lekvár lett a végeredmény."

téli lekvár.jpg

narancslekvár.jpg

Még egy lekvár így januárban, ami amellett, hogy különleges azért is hasznos lehet, mert a mák kiváló kálciumforrás csontjainknak. 

Ez a lekvár minimális nádcukor hozzáadásával készült, a pikáns ízvilágot a facsart narancslé adja, amiben főtt a mák. Kenyérre, kalácsra, kiflire kenve is nagyon finom, de mint látjuk palacsinta tölteléknek sem utolsó :)

máklekvár.jpg


Úgy látjuk, hogy sem januárban, sem egész évben nem fognak üresen maradni a kosaraink!

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

A Waldorf intézményeket szülői közösségek hívják életre. A Natúr kosár bevásárló közösségbe sok család jár, akiknek gyermekei már működő Waldorf közösség tagjai. Részben az ő segítségükkel, részvételükkel szerveződik egy Waldorf ovi Érden, melyre szeretettel invitálják az érdeklődőket!

WALDORF OVI_érd.jpg

A Más-Forma Műhely szintén a Waldorf pedagógiai módszerekre építve, gyógypedagógiai szempontokat is szem előtt tartva szervezi műhelymunkáit. Előadásaikra, beszélgetésekre, iskolára hangoló teaházat szerveznek, melyre szeretettel várják az érdeklődőket!

Más-forma egyesület.jpg

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Készülve a téli időszakra szerettük volna homoktövis termékekkel bővíteni a kínálatot. Találtunk egy gazdát, akik családi, vegyszermentes gazdaságukban homoktövist dolgoznak fel és készítenek belőle cukormentes lekvárt, teaféléket és 100% homoktövis őrleményt. A termékek kíméletes eljárással, házilag készülnek. A gyümölcsöt és a teát cserépkályhán szárítják.
A jó tulajdonságai mellett tudni kell erről a bogyóról, hogy tömény, savanykás ízű, nagyon magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kevés elfogyasztásával is biztosíthatjuk téli időszakra az immunrendszerünk erősítését. 
homoktövis bogyók.jpg
Miért fontos a homoktövis: 

Nagyon magas C-vitamin tartalma van, ám sokan nem ismerik ezt a hazánkban is termő bogyós gyümölcsöt. C-vitamin tartalma a  citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, mindemellett megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.

A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat.

Savanykás íze miatt általában egy másik édeskésebb gyümölccsel vegyítve szokták lekvárnak készíteni, így könnyen fogyasztható. 

- homoktövis-tartalmú lekvár

homoktövis lekvár.JPG

cukormentes, 60% homoktövis, 40 % alma
 
- homoktövis őrlemény
100% homoktövis
szárított gyümölcs (mag és héj) őrleménye
tartalmazza az értékes magolajat is
fogyasztható müzlivel, joghurttal, salátával
Mézben elkeverve 1 kiskanálnyi őrlemény is hatásos immunerősítő
Homoktövis őrlemény.jpg
 
- leveles homoktövis tea
szárított levél
immunrendszer-erősítő, betegségek megelőzésére ajánlott, daganatos betegségeknél kúraszerűen alkalmazható
 
- leveles és gyümölcsös homoktövis tea
szárított levél és gyümölcs
immunrendszer-erősítő, betegségek megelőzésére ajánlott, daganatos betegségeknél kúraszerűen alkalmazható
homoktövis teák.JPG

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Bár legfőképpen mindenki a friss zöldségeket várja már, a hosszúra nyúlt hideg éjszakák miatt a szabadföldi kiültetéssel várni kellett a gazdáknak, így türelemmel kell lennünk. Ám addig is sok-sok új termék kerülhet a kosárba.

Az érlelt sajt eddig elenyésző mennyiségben volt megtalálható a kínálatban, ám Pázmándi ismerősök segítségével egyre több helyi gazdát, termelőt sikerül megtalálni, termékeiket megismerni.

Péntek délelőtt a Nagy-Veres Éléskamra gazdáit ismertük meg Marikával, aki a Pázmándi tojásbeszerző segítőnk és aki helyi ismereteivel és ismeretségeivel segít feltérképezni hogy minél több finomságot tudjunk az ottani termelőktől rendelni. Rendkívüli látványban és ízekben volt részünk, miközben hasznos dolgokat tudtunk meg a sajtokról, érlelésről. Nagy Viktória gusztusos sajttállal várt minket, és csak mesélt, mesélt, miközben én csodás napfényben fotózhattam termékeiket. Vikiék története olvasható a Termelőtől.hu oldalon is, ha valaki kíváncsi arra hogyan és milyen előzmények után kezdtek sajtot készíteni olvassa el." Tavaly szeptemberben hivatalos formát öltöttünk és megszületett a Nagy Veres Éléskamra, melynek házigazdái Nagy Viktória és Veres Károly, mi magunk vagyunk. "

Gyakori tapasztalat, hogy azoknak a termelőknek, akik naponta sok-sok órán át készítik termékeiket nincs idejük arra, hogy komoly weboldalt készítsenek, termékeikről jól látható fotók készüljenek, így bár nekik is van saját weboldaluk: Éléskamra.hu, azon kevés és alig látható fotó van, így szeretném ezeket megosztani.

 Az érlelt sajtok alapanyaga esetükben saját tehenük által adott heti 20 liter tej, amiből készítik a különféle ízesítésű sajtokat, amit aztán a megfelelő technológiával több hónapon át érlelnek. A termelő elmondása szerint a jelenleg megvásárolható sajtok november óta érlelődnek. 

 Csomagolás: sajtviasz, ami a képen a sárga réteg a sajtok körül. sajtviasz a kemény vágott sajtok csomagolására szolgál. 

A gazdák készítenek Kulen típusú paprikás szalámit, amiből csípős és nem csípős változat van. Ezek viaszbélbe vannak töltve, és a töltelék puhább állagú, így rendelni fél kilónál kisebbet nem lehet, mivel akkor nem lehet szépen szeletelni. Aki kedveli ezt a fajtát úgy gondolom a fotó magáért beszél :)

A sajtokon kívül hagyományos módon, tartósítószerek használata nélkül, több órán át főzött, készített lekvárok is kerülnek a Nagy-Veres Éléskamra polcaira. Ezek alapanyaga saját gyümölcs, amiket maguk készítenek el. 

 A Tabajdi Horváth farmról is érkeztek pár hete új hírek, ahol a kecskeállomány növekedése biztató, és hamarosan ismét lesz kecsketej, kecsketúró és ízesített kecskesajtok. 


A gazda üzenete: 10 anyakecskénkből megellett eddig 9, és nagyon kitettek magukért: 22 kiskecske született, mindegyik anya kettőt vagy hármat ellett, ez nagyon nagyon jó. Jelenleg 19 gida van.
Április első hetétől már lesz felesleges tej, egy pár liter hetente.
Az április végi elválasztást követően tudjuk beindítani majd újra a sajt- és túrógyártást, tehát május első hetében lesznek ezek újra kaphatók. Ha esetleg a tejtermelésben is megtáltosodnak az anyák, akkor lehet, hogy előbb is.
 
A termékek választékának bővülése mellett igény merült fel arra, hogy több helyen is tarthatnánk a megrendelt termékek átvételét. Mivel két lelkes, diósdi lány jelentkezett és bele is fogott a helyi, diósdi bevásárló közösség rendeléseinek és átadásainak szervezésébe, így azok, akiknek megfelelőbb, hogy Diósdon vegyék át a megrendelést erre is lett lehetőség. 
 

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Igaz, hogy így tél vége felé szűkösebb már a kínálat, hiszen nem csak az őszi zöldségek vannak már fogyóban, mint a cékla, hagyma, fokhagyma és más finomságok, de még az idényben készült, télire eltett termékek készlete is fogyatkozik. Hétről-hétre jelzik a termelők, hogy melyik készletük van fogyóban.

Ám örömteli vigasz, hogy már csak 1-2 hónap és érkeznek a friss, zsenge ízek a tavaszi föld kínálatából. Addig is örömmel mutatjuk be néhány új termelő jelentkezését.

Szilvás Erzsébet Telkiben élő őstermelő, aki így vall tevékenységéről: "Befőzök minden évben, befőttet, lekvárt, paradicsomlét teszek el. Sajnos a nagyszüleim már nem élnek, de a házuk és a gyümölcsös ma is megvan, így alapvetően saját termesztésű gyümölcsökből készítem a lekvárokat, melyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Nagykörűben teremnek.

 Az “üzletszerű lekvár-főzés” ötlete tavaly szeptemberben jött. A kezdeti időszakban dzsemfixet használtam (kb. feleakkora arányban, mint az ajánlott), egyrészt azért, mert még nem volt természetes almapektin beszerzési forrásom (most már van!), másrészt azért, mert – bár magunknak tartósító-mentesen teszek el - nem akartam még a lehetőségét sem felvállalni annak, hogy esetleg egy eladott lekvár megpenészedik.
Mostanra “kikupálódtam” annyira az élelmiszeripari ismeretekből, hogy biztonsággal csírátlanítok – tehát minden a jövőben készített lekvár vagy egyéb termékem tartósítószer-mentes lesz."
 
A jelenlegi készlet még az ősszel szüretelt gyümölcsökből készült, ezek mindegyik tartalmaz még minimális dzsemfixet, az új befőzések már enélkül fognak készülni. Pontos termék összetétel található a rendelési listán, és a megrendelt termékeken is. 
 
Szintén Erzsébet által került fel a listára édesnemes őrölt piros paprika, mely Nagykörűből származik. 
 
Hetek óta készülünk feltölteni a natur szappanok kínálatát, ám hol a havazás, hol az időhiány állta utunkat. Addig is, míg nem sikerül a korábbi termékcsaládot ismét elérhetővé tenni egy új termékkel gazdagodott a lista, mégpedig kecsketej alapból készülő szappanokkal. Többféle gyógynövényes, vagy különleges csokoládé, shea vajas kecsketej szappan rendelhető. Ezek a termékek otthoni használaton kívül alkalmasak lehetnek ajándékozásra is, ez esetben a termelőtől lehet kérni hozzáillő lenvászontáskát. Ennek az árát külön tüntettük fel, ha otthonra valaki nem igényli, akkor nem szükséges a plusz kiadást bevállalni, ám ajándékhoz szép és természetes csomagolóanyag. 
 
Felkerült még a listára egy új sós-sajtos kréker, pontos összetevővel ellátva, valamint a cipók kínálatát is bővítettük egy lenmagos tönkölycipóval. Ehhez teljes kiörlésű tönkölylisztet valamint fehér lisztet elegyítünk, az arány: tönköly liszt 40 %, fehér liszt 60 %. Tömény állagú cipó készül belőle, lenmagot keverünk még az összeállításkor a tésztába. 
 
Mindenképpen készülünk bővíteni a pékáruk kínálatát, reményeink szerint heteken belül frissül ez a termékcsalád. 
 
Szép tavaszváró hetet kívánunk mindenkinek, és sok finomságot a kosarakba :))
 
Márton Anikó és Kasuba Éva

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

A közösség által támogatott mezőgazdaság testközelből

 

Napjainkban egyre többen vallják, hogy az egészséges és jó minőségű élelmiszert nem a boltok polcain kell keresni. Kis közösségek szövetkeznek helyi gazdákkal, hogy a biztos forrásból származó élelmiszerért cserébe megélhetést biztosítsanak az értük dolgozó termelőknek. Európában egyre több országban terjed megállíthatatlanul a közösség által támogatott mezőgazdálkodás.

Februárban a Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan termelőket és fogyasztókat lát vendégül Franciaországból, Angliából és Németországból, akik szívesen megosztják velünk  tapasztalataikat.

2012. február 2.-án délelőtt meglátogatják a Natúr kosár érdi csapatot is, mint az egyik hazai, működő bevásárló közösséget.

A programon részt vesznek a Natúr kosár közösség részére termékeket szállító termelők, akik termékeikkel, kóstolóval is várják a látogatókat. 

Akik biztosan jelezték részvételüket: Rostár József kézműves borász, Eskulito kézműves borokkal Sóskútról, Bodor Tibor és Bernadett Etyekről, különleges gyógynövényes szörpökkel, ízletes lekvárokkal, a Buckaméhészet gazdái: Berta és Gyula Kápolnásnyékről, isteni finom mézekkel és mézes lekvárokkal, valamint mi, a házigazdák egészséges rozscipókkal, apró falatokkal várunk minden érdeklődőt egy kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre hazai és külföldi termelőkkel egyaránt.

Jó alkalom azoknak, akik még nem ismerik a Natúr kosár bevásárló közösség működését, vagy ismerik már, de szívesen eljönnek, kíváncsiak a termékekre, melyeket még nem ismer, vagy a tapasztalatokra, erre az alternatív közösségi formára - mindenkit szeretettel várunk!

A helyszín: Érd, Polgárok Háza, Alsó utca 3. 117. terem

Időpont: 11 órától 14 óráig

 

 

 

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

Igazán jól kezdődik ez az év a Natúr kosár bevásárló kör részére, mivel sok-sok hazai ízzel, régen várt termékekkel bővül a kínálat. Nagyon vártuk a sajtféléket, van már füstölt parenyica, ízesített érlelt és gomolyasajt, sajtkrém és mozarella.

Rendelhetők a Szörpmanufaktúra szörpjei is, arról hogyan, milyen eljárással és milyen alapanyagokból készülnek, Kulcsár Balázs biogazda így ír a Vértesacsai Valahatanya bemutatkozójában:

Termékeink nem tartalmaznak tartósító szert, természetes vagy mesterséges aromákat, színezéket, állomány- javítót, sűrítőszert stb.!

A legtöbb alapanyagot (gyümölcsöt, zöldséget) saját  magunk  termeljük vegyszermentesen, bio termesztésnek megfelelően. Területünket a Hungária Ökogarancia Kft ellenőrzi.

Sajnos pár termékünknél még kénytelenek vagyunk használni a citromsavat, de ha találunk megbízható citromforrást, vagy egyéb savanyú gyümölcsöt, akkor ennek használatát is szeretnénk megszüntetni.  Savanyúbb gyümölcsök esetén (pl. meggy, som, szilva) nem használunk semmilyen savanyúság szabályzót.

A cukor mennyiségét csökkentve alkalmazzuk: 1 l léhez 40-50 dkg cukor.

A termékek hőkezeléssel vannak tartósítva, így felbontás után hűtőben érdemes tárolni.

Szeretünk kísérletezni, így sok-sok fajta fűszert - képen: Sáfrányos szeklice, _ gyógynövényt használunk a szörpjeinkhez, lekvárjainkhoz. Szezontól függően állandóan változik a kínálat."

Ketchup, mustár, különféle zakuszkák is a Vértesacsai gazdaságból származó termékekből készülnek.

Érden, családi gazdaságban tartott állatok tejéből kínáló termelőt találtunk, ahonnan termelői tehéntej, vaj, joghurt, tejföl, orda, túró választható. Gyüre István tejtermelő szavai: "A termékeket gondosan, kézzel hagyományos receptek és módszerek szerint készíti családunk, tartósítószerek, ízfokozók, tömegnövelők és egyéb káros anyagok felhasználása nélkül! Kínálatunkban megtalálható egyéb tejterméke kiválasztásánál szintén nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy tartósítószereket ne tartalmazzanak és hasonló kisgazdaságok minőségi termékei legyenek!"


 

 

Szombat délelőtt Sóskúton jártunk egy kézműves borásznál, aki a kápolnásnyéki Buckaméhészet gazdáitól hallott rólunk, és szerette volna, ha megismerjük tevékenységét. Rostár József kézműves borásznak nagy tapasztalata van az országban megtalálni azokat a nyers borokat, - ahogy ő mesélte a csiszolatlan gyémántokat, - melyeket évtizedes tudását használva, kóstolással választ ki.  A bornak a hordó és a pince hidege adja meg az aromáját, ezért ő ezekre helyezi a hangsúlyt, a kiválasztott alapanyagokból borászati tudásával nagyszerű, érlelt borokat készít, kézműves borai az Eskulito márkanevet viselik.

Száraz, minőségi borokat kínálnak, melyekből több palackozás a 2011-es évben díjnyertes bor lett. Természetesen a különleges, védett eredetű borok mellett olyanokat is megtalálni, mint kékfrankos rosé, vagy szürkebarát fajták:) 

Finom falatokat, örömteli ízélményeket és továbbra is bőséges kosarat kívánunk mindenkinek!

 

 

 

Tetszett? Oszd meg!

Share/Bookmark

bottom-img