Bár az idei tél hosszú volt, sokáig tartott míg a veteményesben elkezdődhettek a tavaszi munkálatok, pár hete azonban szinte berobbant a nyár, és a Nap immáron folyamatosan érleli a friss zöldségeket, a tavasz első gyümölcseit. 

újhagyma.jpg

zöldbab.jpgFenti képen újhagyma, ezen a képen zöldbab, hetek múlva már ez is érik

Tavaly nyáron sok zöldséget hoztunk Pázmándról helyi gazdáktól, nem lesz ez másképpen idén sem, de addig is, míg onnan ismét megoldható a szállítás, és lesz akkora mennyiség, amiért érdemes útnak indulni keresni kezdtünk még egy zöldséges gazdát, ahonnan az idény zöldségek elérhetőek és a szállítást is meg lehet oldani.

Zsámberger Szilvia ceglédi őstermelőt egy gazdapiacon ismertük meg, beszélgetésünk alatt hamar kiderült, hogy nem idegen nekik a bevásárló közösségbe szállítás, mivel a Csömöri Éléskamrába is rendszeresen visznek termékeket, így nyitottan fogadták megkeresésünket. Hetente 1-2 alkalommal járnak a fővárosba, ez alkalommal meg tudják oldani a szállítást is. 

wekerlei piac.jpgSzilvia a Wekerlei piacon

Még ugyan nem szabadföldi szamóca, de fóliában nevelkedve, fokozatosan szoktatva a meleg napokhoz már elérhető a tavasz első finom gyümölcse:

szamóca.jpg

Előtérben a rebarbara, háttérben a zöldborsók, melyeknek termése hamarosan nálunk is kapható lesz. 

rebarbara háttérben borsó.jpg

Szilviáék gazdasága ember léptékű családi vállalkozás, sokféle zöldséget termelnek, de mindenből csak annyit, amennyivel elbírnak, amennyit közvetlen értékesítésben el tudnak adni a vásárlóknak. Azokból az alapanyagokból, amelyekből nagyon sok terem, vagy mégsem fogy el Szilvia lekvárokat, zöldségkrémeket, szörpöket készít. 

Húsvét után bővült a termelői áruk köre Szegedi Károly és felesége Klárika, valamint a náluk dolgozó családtagok által,  saját üzemükben mesterséges adalékoktól és tartósítószerektől mentesen, hagyományos ízesítéssel és eljárással készülő füstölt árukkal. Harmadik generációs családi vállalkozás, Karcsi bácsi és Klárika a második, de már kinevelték a következő generációt, akik ott vannak velük az üzemben, a feldolgozás során és a piacokon is, ahol árusítanak. 

Szenvedélyük és hitvallásuk az egészséges, hazai termékek elérhetősége, ennek viszik jó hírét termékeikkel. Mivel ők mindig sertéssel foglalkoztak, így ezen a területen teszik le asztalainkra a füstölt finomságokat. 

Szegediné Klárikáról és kínálatukról egy piaci kép: 

Szegediék.jpg

Szeretnénk még pár mondatot megosztani, melyet egy nemrég bemutatott film kapcsán olvastunk, és mellyel teljes mértékben egyetértünk. A film címe: Kísérleti egerek vagyunk?, mely egy dokumentumfilm, amit már játszanak hazai mozik is, a fő vezérelve a filmnek a génmódosított élelmiszerek még nem ismert hatása az emberekre, emberiségre

Jean-Paul Jaud francia dokumentarista rendező ezt válaszolja a riporter néhány kérdésére:

"Mit tehetnek a civilek?
– A vásárlásunkkal szavazunk, mi döntjük el, hogy kinek adjuk a pénzüket. Mi döntjük el, hogy a felelőtlen multiknak adjuk-e a pénzünket, vagy azoknak, akik tiszteletben tartják az ökoszisztémát. Nem is kell, hogy lakosság zöme megtegye ezt, elég, ha 5-10 százalék teszi meg, és ez máris megváltoztatja a dinamikát.

Tehát mindennek az alapja a tudatos vásárlás?
– Természetesen. Ez a legfőbb fegyver, mert mi magunk vagyunk a fegyver. A másik legnagyobb fegyver a kommunikáció. A sajtó felelőssége óriási, ezekről a dologról beszélni kell, mert a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

Az utolsó pillanatnál tartunk: vagy cselekszünk, vagy eltűnünk a Föld színéről Ha betiltanák most a génmódosított élelmiszereket, mi történne a gazdaságban?
– Megszűnne az élővilág gyilkolása. Ha az élővilág eltűnik, eltűnünk vele együtt mi is.
  
– De újra kellene tanulni és alkalmazni sok mindent, ami időbe telik…
– De mi a jobb? Tanulni, vagy eltűnni a Föld színéről? Nincs más választásunk: vagy cselekszünk, vagy eltűnünk a Föld színéről.

– Számítanak a kis lépések is, vagy csak a politikai változásoknak van hatásuk?

– A kis lépések jól tudnak működni, el kell kezdeni, nincs más választásunk. Kell, hogy működjön, arra vagyunk kényszerítve, hogy fellépjünk mindez ellen, és a politikusok fognak minket követni. Ha a döntéseinkkel és a pénzünkkel rákényszerítjük őket, akkor kénytelenek lesznek követni minket."

Mi, a Natúr kosár bevásárló közösség alapítói, szervezői közel két éve kezdtük ezeket a kis lépéseket, akkor döntöttünk úgy, hogy ami tőlünk telik megtesszük azért, amit helyi és civil szinten tenni lehet. Hisszük, hogy ezek a kis lépések is fontosak, hogy minden egyes lépés sokkal több, mintha nem tennénk semmit a saját és családunk egészségéért, gyerekeink jövőjéért.