Bár legfőképpen mindenki a friss zöldségeket várja már, a hosszúra nyúlt hideg éjszakák miatt a szabadföldi kiültetéssel várni kellett a gazdáknak, így türelemmel kell lennünk. Ám addig is sok-sok új termék kerülhet a kosárba.

Az érlelt sajt eddig elenyésző mennyiségben volt megtalálható a kínálatban, ám Pázmándi ismerősök segítségével egyre több helyi gazdát, termelőt sikerül megtalálni, termékeiket megismerni.

Péntek délelőtt a Nagy-Veres Éléskamra gazdáit ismertük meg Marikával, aki a Pázmándi tojásbeszerző segítőnk és aki helyi ismereteivel és ismeretségeivel segít feltérképezni hogy minél több finomságot tudjunk az ottani termelőktől rendelni. Rendkívüli látványban és ízekben volt részünk, miközben hasznos dolgokat tudtunk meg a sajtokról, érlelésről. Nagy Viktória gusztusos sajttállal várt minket, és csak mesélt, mesélt, miközben én csodás napfényben fotózhattam termékeiket. Vikiék története olvasható a Termelőtől.hu oldalon is, ha valaki kíváncsi arra hogyan és milyen előzmények után kezdtek sajtot készíteni olvassa el." Tavaly szeptemberben hivatalos formát öltöttünk és megszületett a Nagy Veres Éléskamra, melynek házigazdái Nagy Viktória és Veres Károly, mi magunk vagyunk. "

Gyakori tapasztalat, hogy azoknak a termelőknek, akik naponta sok-sok órán át készítik termékeiket nincs idejük arra, hogy komoly weboldalt készítsenek, termékeikről jól látható fotók készüljenek, így bár nekik is van saját weboldaluk: Éléskamra.hu, azon kevés és alig látható fotó van, így szeretném ezeket megosztani.

 Az érlelt sajtok alapanyaga esetükben saját tehenük által adott heti 20 liter tej, amiből készítik a különféle ízesítésű sajtokat, amit aztán a megfelelő technológiával több hónapon át érlelnek. A termelő elmondása szerint a jelenleg megvásárolható sajtok november óta érlelődnek. 

 Csomagolás: sajtviasz, ami a képen a sárga réteg a sajtok körül. sajtviasz a kemény vágott sajtok csomagolására szolgál. 

A gazdák készítenek Kulen típusú paprikás szalámit, amiből csípős és nem csípős változat van. Ezek viaszbélbe vannak töltve, és a töltelék puhább állagú, így rendelni fél kilónál kisebbet nem lehet, mivel akkor nem lehet szépen szeletelni. Aki kedveli ezt a fajtát úgy gondolom a fotó magáért beszél :)

A sajtokon kívül hagyományos módon, tartósítószerek használata nélkül, több órán át főzött, készített lekvárok is kerülnek a Nagy-Veres Éléskamra polcaira. Ezek alapanyaga saját gyümölcs, amiket maguk készítenek el. 

 A Tabajdi Horváth farmról is érkeztek pár hete új hírek, ahol a kecskeállomány növekedése biztató, és hamarosan ismét lesz kecsketej, kecsketúró és ízesített kecskesajtok. 


A gazda üzenete: 10 anyakecskénkből megellett eddig 9, és nagyon kitettek magukért: 22 kiskecske született, mindegyik anya kettőt vagy hármat ellett, ez nagyon nagyon jó. Jelenleg 19 gida van.
Április első hetétől már lesz felesleges tej, egy pár liter hetente.
Az április végi elválasztást követően tudjuk beindítani majd újra a sajt- és túrógyártást, tehát május első hetében lesznek ezek újra kaphatók. Ha esetleg a tejtermelésben is megtáltosodnak az anyák, akkor lehet, hogy előbb is.
 
A termékek választékának bővülése mellett igény merült fel arra, hogy több helyen is tarthatnánk a megrendelt termékek átvételét. Mivel két lelkes, diósdi lány jelentkezett és bele is fogott a helyi, diósdi bevásárló közösség rendeléseinek és átadásainak szervezésébe, így azok, akiknek megfelelőbb, hogy Diósdon vegyék át a megrendelést erre is lett lehetőség.