Igaz, hogy így tél vége felé szűkösebb már a kínálat, hiszen nem csak az őszi zöldségek vannak már fogyóban, mint a cékla, hagyma, fokhagyma és más finomságok, de még az idényben készült, télire eltett termékek készlete is fogyatkozik. Hétről-hétre jelzik a termelők, hogy melyik készletük van fogyóban.

Ám örömteli vigasz, hogy már csak 1-2 hónap és érkeznek a friss, zsenge ízek a tavaszi föld kínálatából. Addig is örömmel mutatjuk be néhány új termelő jelentkezését.

Szilvás Erzsébet Telkiben élő őstermelő, aki így vall tevékenységéről: "Befőzök minden évben, befőttet, lekvárt, paradicsomlét teszek el. Sajnos a nagyszüleim már nem élnek, de a házuk és a gyümölcsös ma is megvan, így alapvetően saját termesztésű gyümölcsökből készítem a lekvárokat, melyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Nagykörűben teremnek.

 Az “üzletszerű lekvár-főzés” ötlete tavaly szeptemberben jött. A kezdeti időszakban dzsemfixet használtam (kb. feleakkora arányban, mint az ajánlott), egyrészt azért, mert még nem volt természetes almapektin beszerzési forrásom (most már van!), másrészt azért, mert – bár magunknak tartósító-mentesen teszek el - nem akartam még a lehetőségét sem felvállalni annak, hogy esetleg egy eladott lekvár megpenészedik.
Mostanra “kikupálódtam” annyira az élelmiszeripari ismeretekből, hogy biztonsággal csírátlanítok – tehát minden a jövőben készített lekvár vagy egyéb termékem tartósítószer-mentes lesz."
 
A jelenlegi készlet még az ősszel szüretelt gyümölcsökből készült, ezek mindegyik tartalmaz még minimális dzsemfixet, az új befőzések már enélkül fognak készülni. Pontos termék összetétel található a rendelési listán, és a megrendelt termékeken is. 
 
Szintén Erzsébet által került fel a listára édesnemes őrölt piros paprika, mely Nagykörűből származik. 
 
Hetek óta készülünk feltölteni a natur szappanok kínálatát, ám hol a havazás, hol az időhiány állta utunkat. Addig is, míg nem sikerül a korábbi termékcsaládot ismét elérhetővé tenni egy új termékkel gazdagodott a lista, mégpedig kecsketej alapból készülő szappanokkal. Többféle gyógynövényes, vagy különleges csokoládé, shea vajas kecsketej szappan rendelhető. Ezek a termékek otthoni használaton kívül alkalmasak lehetnek ajándékozásra is, ez esetben a termelőtől lehet kérni hozzáillő lenvászontáskát. Ennek az árát külön tüntettük fel, ha otthonra valaki nem igényli, akkor nem szükséges a plusz kiadást bevállalni, ám ajándékhoz szép és természetes csomagolóanyag. 
 
Felkerült még a listára egy új sós-sajtos kréker, pontos összetevővel ellátva, valamint a cipók kínálatát is bővítettük egy lenmagos tönkölycipóval. Ehhez teljes kiörlésű tönkölylisztet valamint fehér lisztet elegyítünk, az arány: tönköly liszt 40 %, fehér liszt 60 %. Tömény állagú cipó készül belőle, lenmagot keverünk még az összeállításkor a tésztába. 
 
Mindenképpen készülünk bővíteni a pékáruk kínálatát, reményeink szerint heteken belül frissül ez a termékcsalád. 
 
Szép tavaszváró hetet kívánunk mindenkinek, és sok finomságot a kosarakba :))
 
Márton Anikó és Kasuba Éva