Igazán jól kezdődik ez az év a Natúr kosár bevásárló kör részére, mivel sok-sok hazai ízzel, régen várt termékekkel bővül a kínálat. Nagyon vártuk a sajtféléket, van már füstölt parenyica, ízesített érlelt és gomolyasajt, sajtkrém és mozarella.

Rendelhetők a Szörpmanufaktúra szörpjei is, arról hogyan, milyen eljárással és milyen alapanyagokból készülnek, Kulcsár Balázs biogazda így ír a Vértesacsai Valahatanya bemutatkozójában:

Termékeink nem tartalmaznak tartósító szert, természetes vagy mesterséges aromákat, színezéket, állomány- javítót, sűrítőszert stb.!

A legtöbb alapanyagot (gyümölcsöt, zöldséget) saját  magunk  termeljük vegyszermentesen, bio termesztésnek megfelelően. Területünket a Hungária Ökogarancia Kft ellenőrzi.

Sajnos pár termékünknél még kénytelenek vagyunk használni a citromsavat, de ha találunk megbízható citromforrást, vagy egyéb savanyú gyümölcsöt, akkor ennek használatát is szeretnénk megszüntetni.  Savanyúbb gyümölcsök esetén (pl. meggy, som, szilva) nem használunk semmilyen savanyúság szabályzót.

A cukor mennyiségét csökkentve alkalmazzuk: 1 l léhez 40-50 dkg cukor.

A termékek hőkezeléssel vannak tartósítva, így felbontás után hűtőben érdemes tárolni.

Szeretünk kísérletezni, így sok-sok fajta fűszert - képen: Sáfrányos szeklice, _ gyógynövényt használunk a szörpjeinkhez, lekvárjainkhoz. Szezontól függően állandóan változik a kínálat."

Ketchup, mustár, különféle zakuszkák is a Vértesacsai gazdaságból származó termékekből készülnek.

Érden, családi gazdaságban tartott állatok tejéből kínáló termelőt találtunk, ahonnan termelői tehéntej, vaj, joghurt, tejföl, orda, túró választható. Gyüre István tejtermelő szavai: "A termékeket gondosan, kézzel hagyományos receptek és módszerek szerint készíti családunk, tartósítószerek, ízfokozók, tömegnövelők és egyéb káros anyagok felhasználása nélkül! Kínálatunkban megtalálható egyéb tejterméke kiválasztásánál szintén nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy tartósítószereket ne tartalmazzanak és hasonló kisgazdaságok minőségi termékei legyenek!"


 

 

Szombat délelőtt Sóskúton jártunk egy kézműves borásznál, aki a kápolnásnyéki Buckaméhészet gazdáitól hallott rólunk, és szerette volna, ha megismerjük tevékenységét. Rostár József kézműves borásznak nagy tapasztalata van az országban megtalálni azokat a nyers borokat, - ahogy ő mesélte a csiszolatlan gyémántokat, - melyeket évtizedes tudását használva, kóstolással választ ki.  A bornak a hordó és a pince hidege adja meg az aromáját, ezért ő ezekre helyezi a hangsúlyt, a kiválasztott alapanyagokból borászati tudásával nagyszerű, érlelt borokat készít, kézműves borai az Eskulito márkanevet viselik.

Száraz, minőségi borokat kínálnak, melyekből több palackozás a 2011-es évben díjnyertes bor lett. Természetesen a különleges, védett eredetű borok mellett olyanokat is megtalálni, mint kékfrankos rosé, vagy szürkebarát fajták:) 

Finom falatokat, örömteli ízélményeket és továbbra is bőséges kosarat kívánunk mindenkinek!